25.3.24

Najbolji besplatni kursevi za učenje SQL-a i baza podataka

 1) W3Schools SQL Tutorial

Na sajtu postoji veliki broj tutorijala za SQL, HTML, CSS, jQuery itd. Onaj za SQL vas vodi kroz sintaksu i pokriva najvažnije naredbe, ključne reči i funkcije. Sažeti opisi i mnogo primera čine da se sve lako prati. Upite možete testirati direktno na mreži.  Na kraju postoji i kviz.

2) SQLZoo

Zanimljiv interaktivni tutorijal. Sastoji se iz tri dela: tutorijali, procene i reference. Tu su i kvizovi za testiranje znanja.

3) Video uputstva na srpskom

Odlično objašnjeno na primeru MYSQL.

4) SQL Tutorialspoint

Ovo uputstvo nije interaktivno, ali je dobro organizovano, sa mnogim podacima, pa može da služi kao podsetnik.

5) Udemy tutorijali

Udemy nudi mnogo predavanja iz različitih oblasti. Između ostalog tu je i par besplatnih kurseva iz SQL-a. Potrebno je da se registrujete.

6) MySQLtutorial

Mnoštvo dobro objašnjenih vežbi. Nije sve najbolje organizovano, ali verujemo da ćete se snaći.

7) Udacity kurs baza podataka

Treba da znate osnove Pajtova jer neke vežbe zahtevaju pisanje koda.

8) SQLteaching

Nekoliko kratkih uputstava za učenje SQL-a.

9) GalaXQL

GalaXQL je program koji skidate na svoj računar i koji vas sam vodi kroz jezik počevši od osnova pa do naprednih detalja. Interesantan je i sigurni smo da će vam se svideti.

10) Modeanalytics

Još jedan dobar interaktivni kurs. Potrebno je da se registrujete na sajtu, kako bi mogli da testirate upite.

11) Use the index

Sajt za napredne korisnike koji pomaže da optimizujete svoje upite.

12) SQL kurs Kan akademije

Sadrži sve što treba da znate. Naučite osnovne i napredne upite, kao i kako da menjate bazu.

13) MySQL database tutorial

Kurs je na Jutjubu i, kao što se da videti ima odlične komentare. Zato ga srdačno preporučujemo.

19.3.24

Oracle SQL Developer Data Modeler

Oracle SQL Developer Data Modeler je alat koji se koristi za modeliranje podataka. Njegova osnovna svrha je olakšavanje procesa kreiranja, pregledanja i uređivanja različitih vrsta modela podataka, uključujući logičke, relacijske, fizičke, višedimenzionalne i modele tipova podataka. Takođe omogućava napredne funkcionalnosti kao što su forward i reverse engineering, što znači da možete kreirati modele na osnovu postojećih baza podataka ili generisati baze podataka na osnovu vaših modela. Ovaj softver podržava saradnički razvoj kroz integrisanu kontrolu izvornog koda, što olakšava timski rad na projektima vezanim za baze podataka. Može se koristiti kako u tradicionalnim, tako i u Cloud okruženjima, pružajući fleksibilnost u radu sa podacima u različitim scenarijima.


Oracle SQL Developer Data Modeler može biti koristan ucenicima u početnim koracima učenja baza podataka iz nekoliko razloga: Grafičko sučelje: Softver koristi grafičko sučelje koje omogućava vizuelno kreiranje modela podataka, što može biti intuitivnije i lakše za razumevanje za početnike. Različite vrste modela: Omogućava kreiranje različitih vrsta modela podataka (logičkih, relacijskih, fizičkih, višedimenzionalnih itd.), što pomaže u razumevanju različitih aspekata baza podataka. Napredne funkcionalnosti: Pruža napredne funkcionalnosti poput forward i reverse engineering-a, što omogućava praksu kreiranja baza podataka na osnovu modela ili generisanje modela na osnovu postojećih baza podataka. Integrisana kontrola izvornog koda: Podržava saradnički rad i timski razvoj kroz integrisanu kontrolu izvornog koda, što je korisno za grupne projekte i rad u timu. Iako može biti koristan alat za početnike, važno je imati na umu da je potrebno imati određeno predznanje o konceptima baza podataka kako bi se efikasno koristile sve funkcionalnosti ovog softvera. Takođe, preporučuje se kombinovanje korišćenja ovog alata sa proučavanjem teorije i osnovnih principa baza podataka kako bi se steklo potpuno razumevanje materije.

18.3.24

ER-Assistant aplikacija

ER-Assistant aplikacija omogućava korisniku da kreira, uređuje i štampa dijagrame entiteta-veza. Ostale funkcije uključuju:

Entiteti
Atributi sa SQL:1999 tipovima podataka
Veze sa kardinalitetom i ograničenjima učestvovanja
Obrazloženja dizajna i beleške na dijagramu
Komentari za pojedinačne objekte entiteta, atributa i veza
Hierarhije generalizacije
Provere potpunosti i doslednosti
Dijagrami se mogu ugraditi u Word
Dodatne funkcije



Uputstvo

U ovoj vežbi ćemo naučiti kako da:

Kreiramo entitete
Kreiramo atribute
Kreiramo veze
Dodamo beleške entitetima i atributima
Proverimo naš ER dijagram za greške koristeći ER asistenta

17.3.24

Kreiranje ER dijagrama - vežbe


 

Kreiranje ER dijagrama

Tutorial opisuje kako koristiti ERDPlus za kreiranje ERD dijagrama entiteta-veza i relacijske šeme. Takođe prikazuje kako koristiti SQL izvoz relacijske šeme za kreiranje tabela baze podataka u Microsoft Access-u.