18.8.24

Crtanje električnih šema

Za crtanje električnih šema, postoji nekoliko besplatnih programa koji su veoma popularni i korisni. Evo nekih od najboljih:

1. KiCad

Opis: KiCad je profesionalni softver za dizajn štampanih ploča (PCB) i crtanje električnih šema. Omogućava kreiranje kompleksnih šema i ima veliku biblioteku komponenti.

Platforme: Windows, macOS, Linux

Funkcije: Podržava crtanje šema, dizajn PCB-ova, 3D prikaz, generisanje gerber fajlova, i još mnogo toga.

2. Fritzing

Opis: Fritzing je jednostavan program koji omogućava korisnicima da dizajniraju šeme i prototipe elektronskih projekata. Idealan je za početnike i edukativne svrhe.

Platforme: Windows, macOS, Linux

Funkcije: Kreiranje šema, dizajn PCB-ova, jednostavno prebacivanje sa prototipa na štampanu ploču.

3. EasyEDA

Opis: EasyEDA je online alat za dizajn elektronskih kola i PCB-ova. Nudi jednostavno crtanje šema i integraciju sa alatima za simulaciju.

Platforme: Web-based (online)

Funkcije: Crtanje šema, dizajn PCB-ova, biblioteka komponenti, simulacija kola, mogućnost deljenja projekata online.

4. LTspice

Opis: LTspice je moćan alat za simulaciju elektronskih kola sa integrisanim editorom šema. Namenjen je za analizu analognih i digitalnih kola.

Platforme: Windows, macOS

Funkcije: Simulacija kola, crtanje šema, analiza performansi kola, podrška za razne vrste analiza (AC, DC, transient).

5. QElectroTech

Opis: QElectroTech je besplatan alat za crtanje električnih, elektronskih i automatskih šema. Koristi se u industrijskim projektima, kao i za edukaciju.

Platforme: Windows, macOS, Linux

Funkcije: Biblioteka sa hiljadama simbola, jednostavan interfejs, mogućnost pravljenja prilagođenih simbola, eksport u različite formate.

6. TinyCAD

Opis: TinyCAD je jednostavan i lak za korišćenje alat za crtanje električnih šema. Pruža osnovne funkcije za dizajn šema i generisanje net lista.

Platforme: Windows

Funkcije: Kreiranje šema, generisanje net lista, podrška za biblioteke komponenti, mogućnost izvoza u PCB softvere.

7. CircuitLab

Opis: CircuitLab je online alat za crtanje šema i simulaciju kola. Idealan je za brzo testiranje ideja i dizajniranje jednostavnih kola.

Platforme: Web-based (online)

Funkcije: Crtanje šema, simulacija kola, jednostavan interfejs, deljenje projekata.

Ovi alati pružaju širok spektar funkcionalnosti, od jednostavnog crtanja šema do kompleksnih PCB dizajna i simulacija, i to besplatno.

Šta ćemo koristiti na časovima elektrotehnike?

Ako nam je potrebna što vernija logika podudaranja sa crtanjem električnih šema u ravni, kao na časovima elektrotehnike, i potreban nam je alat koji će omogućiti da verno repliciramo tradicionalno crtanje šema na papiru, sledeći besplatni programi su idealni:

1. QElectroTech

Opis: QElectroTech je posebno dizajniran za crtanje električnih šema i dijagrama, sa fokusom na inženjerske i industrijske aplikacije. Ima bogatu biblioteku simbola koja uključuje sve standardne električne komponente, što olakšava repliciranje šema kao u školi.

Zašto je dobar za tebe: Ovaj alat omogućava crtanje šema sa preciznošću koja podseća na ručno crtanje, ali sa svim prednostima digitalnog alata. Takođe podržava prilagođavanje simbola, što može biti korisno za specifične školske zadatke.

Platforme: Windows, macOS, Linux

2. TinyCAD

Opis: TinyCAD je jednostavan i intuitivan alat za crtanje šema koji je prilagođen školskim projektima. Ovaj program nudi širok izbor standardnih simbola, što omogućava precizno crtanje osnovnih i naprednih šema.

Zašto je dobar za tebe: TinyCAD je dizajniran da bude što sličniji tradicionalnom crtanju šema, s fokusom na jasnoću i preciznost simbola, što je važno za obrazovne svrhe.

Platforme: Windows

3. Fritzing

Opis: Iako je Fritzing poznat po svom jednostavnom interfejsu, nudi vrlo precizno crtanje šema koje podseća na ručno crtanje. Program je posebno koristan za obrazovne svrhe i početnike u elektrotehnici.

Zašto je dobar za tebe: Fritzing nudi vizuelno prijatno i intuitivno okruženje koje pomaže u boljem razumevanju šema, kao i alat za brzo kreiranje osnovnih šema, što je idealno za školske projekte.

Platforme: Windows, macOS, Linux

4. KiCad (Schematic Editor)

Opis: KiCad je veoma moćan alat za dizajn PCB-ova, ali njegov editor šema pruža mogućnost crtanja vrlo preciznih i detaljnih šema. Sa velikom bazom simbola, omogućava verno crtanje svih vrsta električnih šema.

Zašto je dobar za tebe: KiCad omogućava profesionalni nivo crtanja šema, ali je dovoljno fleksibilan da se koristi i u obrazovne svrhe. Njegova preciznost i detalji čine ga odličnim alatom za učenike elektrotehnike.

Platforme: Windows, macOS, Linux

5. XCircuit

Opis: XCircuit je specijalizovan alat za crtanje električnih šema i dijagrama sa fokusom na preciznost i profesionalnu izradu. Ima osnovne simbole i alate za crtanje, što omogućava da se šeme crtaju slične onima na papiru.

Zašto je dobar za tebe: XCircuit pruža iskustvo crtanja šema koje je veoma blisko tradicionalnom crtanju na časovima elektrotehnike, sa naglaskom na preciznost i jasnu prezentaciju.

Platforme: Linux (može se pokrenuti i na Windowsu uz Cygwin)

Savet za izbor:

Ako ti je važna jednostavnost i sličnost sa onim što radiš u školi, preporučio bih QElectroTech ili TinyCAD, jer su oba alata jednostavna za upotrebu i omogućavaju verno crtanje šema koje odgovara obrazovnim potrebama. Ako želiš nešto moćnije i spreman si da uložiš malo više vremena u učenje, KiCad je odličan izbor koji će ti omogućiti i prelazak na naprednije projekte.

Mi ćemo školske 2024/25. koristiti TinyCAD.

Uputstvo za TinyCAD